FIGAMU története

A fiatal gasztroenterológusok összefogásának gondolata az elmúlt években sokakban felvetődött már, hiszen a társszakmában évek óta sikeresen működnek a hasonló szervezetek.  2005 áprilisában néhány aktív fiatal (Bajor Judit, Czimmer József, Felföldi Ferenc, Juhász Márk, Lomb Zoltán, Virányi Zsolt) kezdeményezésére megindult a tagtoborzás, és 2005 június 9-én 63 alapító taggal megalakult a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja (FIGAMU). A Gasztroenterológiai társaság részeként működő munkacsoport célul tűzte ki a gasztroenterológia iránt érdeklődő fiatalok összefogását, a kommunikáció, együttműködés javítását. Fontos feladat volt a kapcsolatfelvétel, ennek érdekében létrehoztak egy primlistát, ami a tagok közti információcserét segíti.  Az MGT honlapján a FIGAMU is külön helyt kapott, a naprakész tudnivalókról a tagokat körlevélben értesítik. A megalakulást követően a kezdeményező fiatalok látták el az operatív teendőket, megtörtént a társszakmákkal a kapcsolatfelvétel, folytatódott a tagtoborzás. Létrehoztak egy alapítványt, mely állandó pályázati lehetőség biztosításával segíti a fiatalok kongresszusi részvételét.

2006 március 31-április 2 között Harkányban megrendezésre került a FIGAMU I. kongresszusa, 227 résztvevővel. A kongresszus fő témái a GERD, az IBD és a májbetegségek voltak. Az összefoglaló előadásokat interaktív esetismertetések követték,

a hallgatóság aktív részvételével. A legjobban szereplő fiatalok (Horváth Miklós, Pancsira Henriett, Pák Péter, Róka Richárd) kongresszusi részvételt nyertek. Ekkor került sor a vezetőség megválasztására, mely 2 évre kapott megbízást. A FIGAMU elnöke Bajor Judit, titkára Juhász Márk lett, vezetőségi tagok Czimmer József, Felföldi Ferenc, Lomb Zoltán, Miheller Pál, Papp Mária, Pár Gabriella, Rosztóczy András, Virányi Zsolt.
Miheller Pál kezdeményezésére a SOTE II. Belklinika és a Colon Szekció támogatásával 2006 októberében létrejött az IBD Iskola, ahol a résztvevő fiatalok az expertekkel való közös munka során sajátíthatták el a gyulladásos bélbetegséggel kapcsolatos ismereteket. A rendezvény hagyományteremtővé vált, évente ismételten megrendezésre kerül. Hasonló céllal jönnek össze minden év novemberében a téma iránt érdeklődők a Fiatal Hepatológusok Napján. Az esemény fő szervezője Erőss Bálint, munkáját Pár Gabriella, és Papp Mária segítik.

Nemzetközi kapcsolatok építése terén 2006 októberében történt nagy lépés: a berlini UEGW-n jelentős magyar részvételi aránnyal (Bajor Judit, Gecse Krisztina, Juhász Márk, Rosztóczy András, Róka Richárd, Virányi Zsolt) megalakult a fiatal gasztroenterológusok nemzetközi szervezete (Association of Trainees and European Young Gastroenterologists – ASTERYGs).

A FIGAMU II. kongresszusa 2007 március 31 április 1 között Kecskeméten zajlott. Fő témák a vékonybél betegségei, onkológia, gasztrointesztinális vérzések, májbetegségek voltak. Ismételten díjazásra kerültek a legjobbak: Horváth Miklós, Papp András, Szamosi Tamás, Szíjártó Attila, Szőnyi Mihály, Veres Gábor.

A munkacsoport a Gasztroenterológiai társaság vezetőségének munkájában aktívan részt vesz, segíti, koordinálja a fiatal gasztroenterológusok részvételét nemzetközi kongresszusokon, rendezvényeken, pályázatokon (Emerging Leaders Meeting, Rising Star, ASNEMGE Summer School, EAGE konferenciák).

Az endoszkópos sebészet területén új lehetőségeket nyitó technika, a NOTES (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery) a fiatal korosztályt érthetően foglalkoztatja. A FIGAMU kezdettől fogva részt vett a szervezési folyamatokban, és alapító tagja a 2008. február 29-én Pécsett megalakult Magyarországi NOTES Munkacsoportnak.

2008 április 4-6 között Balatonalmádiban 273 fő részvételével sor került a III. FIGAMU kongresszusára. A funkcionális gasztroenterológiai betegségek, hepatológia, endoszkópia fő témák mellett a gyulladásos bélbetegségek poszter szekcióban kerültek megbeszélésre. Az idei év díjazottjai: Gecse Krisztina, Szepes Zoltán, Szombati Andrea, Vass Noémi. A rendezvény egyben otthont adott a hazai első Endoszkópos „hands-on” Tréningnek is, ahol a résztvevők preparált sertés belsőségen (erlangeni modell), expertek irányítása mellett endoszkópos technikákat (vérzéscsillapítás, polypectomia) gyakorolhattak. A FIGAMU közgyűlésen a tagság megválasztotta az új vezetőséget, melynek tagjai: Bajor Judit (tiszteletbeli elnök), Czimmer József (elnök), Dezsőfi Antal, Erőss Bálint, Gecse Krisztina, Miheller Pál, Pák Péter, Pár Gabriella, Szamosi Tamás, Virányi Zsolt (titkár).

 

További tervek között szerepel a nemzetközi kapcsolatok bővítése, társzakmákkal való szorosabb együttműködés, szakvizsgára készülők segítése. Az alapítók remélik, hogy a munkacsoport egyre bővülő lehetőségekkel tudja támogatni tagjait szakmai munkájukban és közösségteremtő szándékkal egymás jobb megismerésében.

Bajor Judit
A FIGAMU alapítója

KIEMELT  TARTALOM

FIGAMU által szervezett 4x1 km-es váltófutás

Gasztroenterológiai állások országszerte. Profilok és érdeklődési terület alapján válogathatsz kedvedre.

Please reload

KAPCSOLAT

Tel: +3670-329-3460

Email: figamu2016@gmail.com

Pécs, I.sz. Belgyógyászati Klinika

7624, Pécs, Ifjúság u. 13.

Adószám: 18327393-1-02

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon