top of page
FIGAMU XVIII. Kongresszusa

FIGAMU XVIII. Kongresszusa

Tisztelt FIGAMU Tagok!

2024. április 19-21. között Balatonalmádiban került megrendezésre a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának XVIII. Konferenciája 147 regisztrált gyakorló orvos személyes részvételével.

A tudományos programot megelőző immár hagyományos gyakorlati képzés idén – az évenkénti váltást követve – endoszkópos tematikájú volt.
Hritz István Tanár úr iránymutatása mellett, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekció Vezetősége segítségével kezdő- (rutin gastroscopia, rutin colonoscopia, vérzéscsillapítás, polypectomia) és haladó (ERCP) szinten forgó rendszerben volt lehetőségük a jelentkezőknek gyakorolni a 180 perces hands on tréning során.

A szakmai program fő témái idén a hasnyálmirigy gócos elváltozásai, a colorectalis májáttétek (CRLM) multidiszciplinaris megközelítése és az idült gyulladásos bélbetegségek kezelése voltak. Ezek mellett érdekes, aktuális, hasznos és főképp gyakorlatias szimpóziumok gazdagították még a programot.

Külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy dr. Jonas Rosendahl, a Halle-i Egyetem professzora, a UEG jelenlegi kincstárnoka elfogadta meghívásunkat, és a pénteki pancreas szekcióhoz kapcsolódóan kiemelkedő színvonalú előadást tartott „Early inflammatory clues of pancreatic cancer” címmel.

A szombati közös szekciót (CRLM menedzsment) hagyományteremtő jelleggel, a Fiatal Sebészekkel és Fiatal Onkológusokkal közösen, a Fiatal Radiológusok Fórumával kiegészülve a nagy sikernek és érdeklődésnek örvendő „Onkoteam” formátummal zártuk: a multidiszciplináris Expert előadások előadói a mindennapi gyakorlatból származó, komplex, kihívást jelentő esetek diagnosztikai/terápiás lehetőségeit való időben vitatták meg.

Hagyományinkhoz híven a magas szakmai színvonalú Expert előadások mellett FIGAMU Tagok érdekes, színes, gondolatébresztő esetbemutatásait is figyelemmel kísérhettük.

Az MGT-vel és a társ-szekciókkal való szoros együttműködés nyomán számos fiatal kollégát hazai konferenciákon való részvétellel jutalmazhattunk:

- Pálmay Andrea és Jónás Georgina MGT,
- Tóth Éva Endoszkópos Szekció,
- Makrai Tibor és Farkas Bernadett MMTT,
- Tóth Ádám Péter és Varga Ádám Gyermek IBD-nap,
- míg Greff Dorottya és Peresztegi Míra FIGAMU részvételt nyertek.

A díjazottak között szerepel még Tallós Zsuzsa, Oberfrank Míra, Szolga Brigitta, Lénárt Ágnes, Prehoda Bence és Rutka Mariann.

Külön öröm számunkra, hogy évről évre egyre több orvostanhallgatót is köszönthetünk előadóink között: Pápista Máté, Ecseki Andor Áron TDK-díjazottak és Hegedűs Luciána a Tulassay Professzor úr által szerkesztett Gasztroenterológia tankönyvvel lett gazdagabb aktivitása elismeréséül.

A jótékonysági futóverseny (FIGAFUT) idén rekord számú résztvevőt vonzott: kevert, négyfős csapataink összesen 150.000 forintot gyűjtöttek össze adományként, mely összeget a „twin-to-twin transfusion” szindrómában szenvedő Márkus-Schütt Viktória részére ajánlottuk fel.

Figamu Alapítványi támogatást eddig 9 pályázónak ítéltünk meg, 560.000 forint értékben. A kétévente megrendezésre kerülő közgyűlés során búcsút vettünk dr. Bor Renátától. Helyét a Vezetőségben dr. Bősze Zsófia vette át dr. Andrási Péter, dr. Béres Nóra, dr. Golovics Petra és dr. Lázár Balázs mellett. A FIGAMU Titkári pozícióját dr. Lovász Barbara tölti be, míg a jelenlegi Elnök pozícióját dr. Illés Dóra vette át a következő ciklus idejére.

Fogadjátok szeretettel az idei, XVIII. FIGAMU Konferenciáról készült fotókat. A teljes album az alábbi linken tekinthető meg:
https://figamu-xviiikongress.figamu.com/

Köszönjük, hogy együtt töltöttük ezt a 3 értékes napot, várunk Titeket jövőre is!

A FIGAMU Vezetősége

FIGAMU XVII. kongresszusa

FIGAMU XVII. kongresszusa

Beszámoló a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) XVII. Kongresszusáról


Elöljáróban elmondható, hogy ismételten egy magas szakmai színvonalú, mégis kötetlen jó hangulatú, a visszajelzések alapján kiemelkedő Konferencián vagyunk túl.

A konferencia 2023. április 14-16. között Balatonalmádiban került megrendezésre személyes részvétellel, 160 regisztrált résztvevővel. A hagyományoknak megfelelően a Fiatal Sebészek Szekciójával (FISESZ) együttműködésben, újításként a Fiatal Onkológusok Szekciója (FIOSZ) csatlakozásával szerveztük meg a szakmai programot.

A tudományos ülés fő témái erre tekintettel a gasztroenterológia- sebészet- onkológia határterületei közül a gyomor premalignus és korai elváltozásai, az IBD és malignitás ok- okozati összefüggései, a FISESZ-szel és FIOSZ-szal közös szekcióban a gyomor lokálisan

előrehaladott hámeredetű elváltozásai voltak. A főtémákhoz köthető 28 pályamunka interaktív esetismertetés formájában került bemutatásra. A legjobb előadóknak járó díjakat idén dr. Patai

Árpád (MGT díj), dr. Greff Dorottya, dr. Tóth Ádám Péter (MMTT díj), dr. Lontai Lívia, dr. Farkas Bernadett (FIGAMU díj), dr. Bősze Zsófia (FIGAMU díj), dr. Élthes Zsuzsanna (Gyermek IBD Nap), dr. Resál Tamás (Gyermek IBD Nap) és Dakó Sarolta (MGT díj) vehették át. Külön kiemelendő, hogy a helyi és országos TDK-k győztesei, akik korábban támogatásként FIGAMU kongresszusi meghívást nyertek (Balogh Fruzsina és Magyar Dániel), orvostanhallgatóként önálló esetbemutatással, előadóként is részt vettek a Konferencián.

A FIGAMU Alapítvány Kuratóriumának döntése alapján idén minden, interaktív esetet bemutató Kolléga egy, Tulassay Professzor úr által szerkesztett Gasztroenterológia tankönyvvel lett gazdagabb.

Szintúgy könyvdíjazásban részesült jótékonysági futóeseményünk, a FIGAFUT győztese dr. Szarka Boldizsár is, aki a támogatásként befolyt összeget a Tűzoltó utcai Gyermekklinikának ajánlotta fel.

FIGAMU Alapítványi támogatásban idén eddig 15 Kolléga részesült, összesen 616.500 Forinttal tudtuk támogatni Kongresszusi részvételüket. Idén ultrahanos hands-on tréning zajlott a kongresszus megnyitóját megelőzően, mely a tavalyi évhez hasonlóan jelentős számú érdeklődőt vonzott. Több, mint 30 Kolléga 5 állomáson vett részt radiológus Expertek (dr. Szabó Julianna, dr. Jámbrik Evelin, dr. Ligetfalvi Róbert, dr. Krakomperger László, dr. Szepesy Gábor) iránymutatásával a hasi ultrahangvizsgálat alapjainak elsajátításában. A vizsgált alanyok szerepét a FIGAMU

Vezetősége vállalta. A FIGAMU Vezetősége a 2022-2024 közötti periódusban: Dr. Bor Renáta elnök, Dr. Illés Dóra jövőbeli elnök jelenleg titkár, Dr. Andrási Péter, Dr. Golovics Petra, Dr. Lázár Balázs,

Dr. Lovász Barbara és Dr. Béres Nóra.

FIGAMU XVI. Kongresszusa

FIGAMU XVI. Kongresszusa

A FIGAMU XVI. Konferenciája 2022. szeptember 23-25. között került megrendezésre. Fő témáink az alsó tápcsatorna operatív endoszkópiája, a táplálásterápia és a nyelőcső motilitászavarainak interdiszciplináris megközelítése voltak. Az endoszkópos hands-on training Hritz István korábbi Elnök segítségével került megrendezésre. A délelőtti program rekord számú jelentkezővel, 5 párhuzamos toronynál, az MGT Endoszkópos Szekciója Vezetőségének aktív iránymutatása mellett zajlott le. A legjobb előadók Tajti Máté, Szolga Brigitta, Vilmos Fruzsina, Lontai Lívia, Molnár Eszter, Bacsur Péter, Menyhárt Orsolya és Fábián Anna voltak. A FIGAFUT során befolyó összeggel a Démétér Alapítványt támogattuk. A Vezetőség összetétele módosult: Müller Katalin helyét Béres Nóra vette át.

FIGAMU XV. Online Kongresszusa

FIGAMU XV. Online Kongresszusa

Kedves FIGAMU Tagok!

2021. április 10-én megrendezésre került a FIGAMU XV. Konferenciája, a pandémia miatt most első alkalommal online formában. Az összesen közel 170 regisztrált résztvevőt jegyző virtuális esemény személyes konferenciákhoz mérhető sikere a Ti érdeklődésetek nélkül nem jöhetett volna létre – köszönjük Nektek!

Fontos, hogy a Konferencia anyaga a regisztrált résztvevőknek 2021. május 15-ig elérhető.

A pandémia miatti online forma rövidített programot tett lehetővé számunkra. A korábbi fő témák közül a terhesség és gasztroenterológiai – hepatológiai és IBD - vonatkozásai mellett hangsúlyt fektettünk a COVID-19 kezelésére és tápcsatornára gyakorolt hatására, valamint megtudhattuk, „Hogyan tartsunk jó

online előadást”, illetve, hogy „Mit tegyünk, ha a beteg valóban kérdez?”. Emellett érdekes, aktuális, hasznos és főképp gyakorlatias szimpóziumok gazdagították még a programot.

Hagyományinkhoz híven a magas szakmai színvonalú expert előadások mellett FIGAMU Tagok érdekes, színes, gondolatébresztő esetbemutatásait is figyelemmel kísérhettük, melyek közül nem egy

nekik, várva a remélhetőleg személyes viszontlátást.élénk diszkussziót váltott ki. Legjobb előadónak az online szavazás eredménye alapján idén Dr. Czompa Diána és Dr. Gönczi Lóránt bizonyultak, nyereményük a jövő évi FIGAMU Konferencián való részvétel. Ezúton isgratulálunk

Hands-on képzésünk szintén nem maradhatott el: a colonoscopia technikai kérdéseinek megvitatása mellett az endoszkópos ultrahang-vizsgálat kivitelezésének rejtelmeibe nyerhettünk betekintést. A FIGAFUT-Facebook győztese Dr. Patai Árpád lett, a FIGAMU Alapítvány által felajánlott jótékonysági díj odaítéléséről ő rendelkezik majd.

Az idei Konferencia a búcsúról is szólt: a FIGAMU Vezetőségi tagjaként töltött hosszú idő, majd Elnökségi mandátum lejárta után elköszöntünk Dr. Szőnyi Mihálytól, akinek útmutatását és segítségét

ezúton is köszönjük. Reméljük, későbbi Konferenciákon továbbra is résztvevőként köszönthetjük majd! Távozott továbbá a Vezetőségből Szakács Zsolt kolléga egyéb elfoglaltságai miatt. Munkáját ezúton is köszönjük!

A FIGAMU jelenlegi Elnöki pozícióját Dr. Bor Renáta vette át.

Összességében egy rendhagyó, de a hagyományoknak megfelelően mégis jó hangulatú, színvonalas szakmai programmal kísért napot tölthettünk együtt. Köszönettel tartozunk ezért meghívott Előadóinknak, a szimpóziumokat biztosító cégeknek, a Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak támogató és segítő hozzáállásáért, de legfőképpen összetartó és érdeklődő Tagjainknak az aktív részvételért – Nélkületek nem sikerült volna.

A mielőbbi viszontlátásban és a jövő évi XVI. – immár személyes – Konferenciában bízva fogadjátok sok szeretettel az alábbi, korábbi Kongresszusokon készült fényképekből álló montázs-videónkat.

Találkozzunk jövőre!

A FIGAMU Vezetősége

FIGAMU XIV. kongresszusa

FIGAMU XIV. kongresszusa

Idén 14. alkalommal rendeztük meg a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU)  éves kongresszusát.

Balatonalmádiban  újra a Fiatal Sebészek Szekciójával (Fisesz) közösen szerveztük a rendezvényt.

A közös munkánk szülte a közös rendezés igényét. Évről évre bebizonyosodik, hogy az együttes szervezésből minden résztvevő profitál.

Sokan  voltak jelen:  összesen 254 fő regisztrált.  Medikusok, szakdolgozók és céges képviselők is szép számban képviseltették magukat. 

Nagy segítségünkre voltak az idősebb kollégák, akik előadásukkal és támogatásukkal segítették munkánkat.

Köszönettel tartozunk a gyógyszeripari és endoszkópos tartozékokat forgalmazó cégeknek, akik támogatásával sok fiatal jutott le hozzánk.

Hálásak vagyunk, hogy a Magyar Gasztroenterológiai Társaság évről évre segíti és támogatja munkánkat.

Minden évben megújulunk , újdonság, plussz , évről-évre „előkerül”. Idén a telefonos applikáció szavazásra és kérdésfeltevésre is alkalmas volt. Nemzetközi szekciót szerveztünk, mely igazi kuriózumnak számít: angol, olasz és cseh előadóktól tanulhattunk: Charles Gordon a Barrett nyelőcső diagnózisáról, követéséről és jelentőségéről beszélt. Marcela Kopacova és Ilja Tacheci a vékonybél enteroszkópia és kapszulás endoszkópia lehetőségeit mutatta be. Andrea Lisotti az endoszkópos ultrahanggal elvégezhető hepatobilaris bevatkozásokat részletezte.

A programot „Hands on trening”-el kezdtük: ultrahangos tanulásra volt lehetőség.

A „GaRat” szekcióban a radiológus kollégákkal tartott részben tandem előadások a gasztroenterológiában használatos és használandó képalkotó eljárásokat, a radiológiai intervenciós megoldásokat mutatta be. A nukleáris medicínán át, a gasztroenterológussal közösen kezelt eseteken keresztül rendkívül színes és érdekes eseteket láttunk.

A szombati napon a korai kezdés ellenére a hagyományos FIGAFUT váltó futóversenyt rendeztük meg, melyen rekord számú résztvevő indult. A versenyt a Honvéd Kórház csapata nyerte. A győztes csapat tagjai egy általuk kiválasztott alapítványnak kínálták fel a nevezési díjat, és a jövő évi Kongresszusunkra nyertek részvételt.

A zárónapon rendeztük  a  sebészekkel közös szekciót. A hasnyálmirigy cysticus laesioinak elváltozásának sebészi és endoszkópos intervenciós terápiás  lehetőségeiről volt szó.

A főszerep most is a fiatal kollégáké volt: interaktív esetbemutatásokon és rövid, úgynevezett „háromperces” prezentációkban mutathatták be a mindennapjaik munkáját, eseteiken keresztül dilemmáikat és kreatív megoldásaikat, eredményeiket.

A GaRat szekció interaktív esetbemutatásai közül  Orbán-Szilágyi Ákos és Szatmári Réka munkáját találta a  közönség a legjobbnak.

 Péntek esti hárompercesek győztes Kozma Richárd Zoltán lett, a második helyezést Szabó Doloresz érte el. 

A szombat délutáni interaktív esetbemutatások közül Sal Gergyel az első, Molnár Eszter a második helyezést érte el. A háromperces esetbemutatások után a bíráló bizottság Pártos Gergely és Boros Krisztina munkáját díjazta.

A díjakat a Ferrig, Fresenius és ProGAstro cégek mellett a Magyar Gasztroenterológiai Társaság adományozta: a kollégák MGT, FIGAMU és MMTT kongresszusi részvételi támogatásokat nyertek.

Nutricia külön díjat Dakó Eszter kapott. A kíváló előadás szerzője a Táplálási Mesterkurzuson vehet részt.

A Takeda külön díj nyertese Ruttka Mariann lett.

A zárónap esetismertetései közül a FIGAMU részéről Menyhárt Orsolya előadása aratta a legnagyobb sikert.

A jelenlévők fiatalok, ők a jövő szakemberei. A rendezvényünk üzenetét és jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni: olyan fórum, ahol a jövő szakemberei találkozhatnak, megismerhetik egymást. Motivációt, feltöltődést, erőgyűjtést jelent ez a kongresszus.

A jövő évben a „nulladik napon” rendezendő nemzetközi „workshop” –al egészül ki a várhatóan ismét érdekes, izgalmas kongresszusunk.

 

Szeretettel várunk mindenkit jövőre is!

 

A FIGAMU vezetősége nevében barátsággal: 

Szőnyi Mihály

elnök

FIGAMU XIII. kongresszusa

FIGAMU XIII. kongresszusa

2018. március 23-a és 25-e közt Balatonalmádiban rendeztük a FIGAMU XIII. kongresszusát. 
Szakmailag magas szintű, jó hangulatú, hasznos, kuriózumnak tekinthető rendezvényen vagyunk túl. 
Örömünkre szolgál, hogy idén is nagy számú fiatal érdeklődő kolléga regisztrált és jött el a rendezvényünkre, melyet ebben az évben is a Fiatal Sebészek Szekciójával (FISESZ) közösen rendeztünk meg. Több, mint 250-en vettek részt a FIGAMU és hasonló számban a FISESZ részéről. A közös szervezéssel a praktikus okok mellett az interdiszciplináris megközelítést szeretnék évről–évre erősíteni. 
Jó érzéssel és megnyugvással tölt el bennünket, hogy minden évben új kollégákkal, barátokkal találkozunk. A résztvevő érdeklődő fiatal kollégák a zálogai a kongresszusnak, ők adnak erőt és lendületet az újabb rendezvény megszervezéséhez is. 
A program gyakorlati ismereteket és tapasztaltszerzést segítő, immár hagyománnyá váló hands-on traininggel indult. Előzetes regisztrációhoz kötötten állatmodelleken vérzéscsillapítást, idegentest eltávolítást lehetett gyakorolni. A FIGAFUT elengedhetetlen esemény volt idén is. A hűvös idő ellenére többen indultak a váltóversenyen.. 
A parenterális táplálással és vékonybél betegségeivel foglalkozó blokk mellett a sebészekkel közösen rendeztük az emésztőszervi vérzések ellátását bemutató szekciót. A tapasztalt kollégák “State of the art” előadásai után a fiatal résztvevők interaktív kérdésekkel színesített prezentációkban mutathatták be a mindennapi munkájuk során látott érdekes és izgalmas eseteket. A legjobb előadásokat értékes díjakkal jutalmaztuk, de szponzoraink jóvoltból külön díjak átadására is sor kerülhetett. A poszterszekciókban is hasonlóan izgalmas eseteket hallottunk, melyek közül a legjobbak itt is díjazásban részesültek. A kiváló társasági programok tovább színesítették a rendezvényt. 
Idén közgyűlést és vezetőségválasztást tartottunk. A FIGAMU vezetősége megújult. Az elnök Szőnyi Mihály maradt, titkár Bor Renáta lett. A vezetőségben idéntől Müller Katalin mellett Lovász Barbara, Andrási Péter, Szakács Zsolt, Lázár Balázs, Golovics Petra és Illés Dóra dolgozik. 
Nagy hálával tartozunk tapasztaltabb kollégáinknak, aki idén is támogatták a rendezvényt! Köszönetet mondunk szonzorainknak, akik kiállítással, szimpózium tartásával, egyéni regisztrációkkal segítették a kongresszust és a kollégák részvételét. Köszönjük a támogatásukat!
A megújult vezetőség ambiciózusan, nagy lendülettel igyekszik a következő évi kongresszust megszervezni és az évközi szatellita rendezvényeket lebonyolítani. 
Szeretettel várunk mindenkit 2019-ben is Balatonalmádiban!


A vezetőség nevében: 

Szőnyi Mihály
elnök

FIGAMU XII. kongresszusa

FIGAMU XII. kongresszusa

Tisztelt Kollégák, Kedves Barátaink!

A Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja tizenkettedik alkalommal 2017. április 7-9. között Balatonalmádiban rendezte meg éves konferenciáját, az eseményen idén közel 270-en vettek részt. 59 absztrakt került benyújtásra, ebből 30 előadás keretében, 29 pedig poszterszekcióban volt hallható. A benyújtott absztraktok száma az eddigi legmagasabb volt. A FIGAMU Alapítvány idén 31 pályázó teljes kongresszusi részvételét támogatta, minden benyújtott pályázat támogatást nyert.

A kongresszus fő témái idén a hepatológia, az ultrahangos vizsgálómódszerek, az infektológia és a gasztroenterológia határterületei voltak, ezutóbbi a Fiatal Infektológusok és Mikrobiológusok Szervezetének képviselőivel együtt került megrendezésre. Az ultrahangos szekció során a résztvevőknek hands-on tréningre is lehetőségük volt expertek irányítása mellett. Az utolsó nap témája az IBD multidiszciplináris megközelítése volt, amelyet a hagyományoknak megfelelően a Fiatal Sebészek Szekciójával együttműködésben szerveztünk. 

A FIGAFUT váltófutást a Szent Imre Kórház csapata nyerte, amelyhez a díjat a KRKA ajánlotta fel. A közönség által az egyes szekciók legjobbnak ítélt esetismertetések előadói az MGT Endoscopos Szekcióján való részvételt, ESGE Kongresszusi részvételt, FIGAMU Kongresszusi részvételt, IBDay részvételt és a Ferring Magyarország díját nyerték, a felajánlásokat ezúton is köszönjük. Dr. Svébis Márknak, Dr. Illés Dórának, Dr. Visnyei Zsoltnak, Dr. Pálinkás Dánielnek és Dr. Fábián Annának ezúton is gratulálunk. Az idén a legtöbb absztraktot benyújtó intézmény az SZTE I. Belgyógyászati Klinikája volt, akik a Ferring Magyarország különdíját vehették át.

Köszönjük mindenkinek az aktív részvételt, bízunk benne, hogy megfelelő szakmai tapasztalattal és inspirációval szolgáltunk a mindennapokhoz. Jövőre ismét találkozunk!

 

A FIGAMU vezetősége nevében

Dr. Gecse Krisztina

 

Budapest, 2017. április 14.

FIGAMU XI. kongresszusa

FIGAMU XI. kongresszusa

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja idén immáron tizenegyedik alkommal rendezte meg éves konferenciáját 2016. április 15-17. között Balatonalmádiban mintegy 276 résztvevővel. A FIGAMU Alapítvány 17 pályázó teljes kongresszusi részvételét támogatta, minden benyújtott pályázat támogatást nyert. 

A posztgraduális kurzus témája az emésztőszervi endoszkópia aktualitásai voltak, ahol a „State of the Art” előadásokat kerekasztal megbeszélések követték. A kongresszus fő témái az alvadászavarok multidiszciplináris megközelítése, a nyelőcső betegségek diagnosztikája, endoszkópos és sebészeti ellátása voltak. Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a FISESZ-szel tartott közös szekciója során ezúttal a colorectalis polypusok interdiszciplináris ellátása került megvitatásra. A Szatellita Szimpóziumon a Fiatal Infektológusok és Mikrobiológusok Szervezete (FIMSZ) is képviseltette magát, amely során határterületi témák kerültek megbeszélésre. A „State of the Art” előadás témája a májcirrhosis szövődményeinek intervenciós radiológiai ellátása és megelőzése volt. 

A közönség által az egyes szekciók legjobbnak ítélt esetismertetések előadóinak külön gratulálunk, így Dr. Mohácsi Szilviának (díj: Falk szimpózium részvétel), Dr. Balla Editnek (díj: EUS 2016 részvétel) és Dr. Lázár Balázsnak (díj: CEURGEM résztvétel). A poszterszekciók nyertesei Dr. Lőrinczy Katalin (díj: CEURGEM Kongresszusi részvétel) és Dr. Bálint Anita (díj: EUS 2016. részvétel) voltak. 

Nagy érdeklődéssel zajlottak a szponzorált szimpóziumok, külön köszönet illeti a Goodwill Pharma-t, az Abbvie-t, a Ferring-et, a Berlin-Chemie-t és a Nutricia-t. 

A közgyűlés keretein belül tisztújításra is sor került. Pák Péter, aki 4 éven át a FIGAMU elnöke is volt korábban, pártoló tag maradt, de a vezetőségi munkát a korhatár elérése miatt nem tudja folytatni. Gódi Szilárd munkáját nagyon köszönjük, a vezetőség munkájában szorosan a későbbiekben már nem vesz részt.  A FIGAMU vezetőségébe két új tag került be: a közgyűlés Bor Renátának és Szalai Milánnak szavazott bizalmat.  Az új elnök Gecse Krisztina lett, a titkári feladatokat változatlanul Szőnyi Mihály látja el. A leköszönő elnöknek, Hritz Istvánnak köszönjük fáradhatatlan munkáját, a vezetőség aktív tagja marad továbbra is. A fentieken kívül egyéb változás a vezetőség összetételében nem történt. 

Köszönjük mindenkinek az aktív részvételt mind a szakmai, mind pedig a társasági programok során. Bízunk benne, hogy jövőre ismét találkozunk! 

a FIGAMU vezetősége

FIGAMU X. kongresszusa

FIGAMU X. kongresszusa

Egy jó hangulatú, igazi ünnepi kongresszuson vagyunk túl. Április 17. és 19. között 10. alkalommal rendeztük meg a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) éves kongresszusát Balatonalmádiban. A rendezvényt harmadik alklommal a Fiatal Sebészek Szekciójának (FISESZ) kongresszusával közösen tartottuk.

Nagy öröm számunkra, hogy ismét szép számmal regisztráltak a gasztroenterológia iránt érdeklődő fiatal kollégák: idén közel 300 résztvevőnk volt. Értékes előadásokat hallhattunk, megoszthattuk tapasztalatainkat és a jelenlévők újabb barátságokat köthettek.

A legnagyobb boldogságot az jelenti, ha évről évre a már visszatérő kollégák mellett új arcokat is látunk. Számunkra ez a siker záloga.

A pénteki nyitó napon a Táplálásterápia kérdéskört felölelő posztgraduális kurzussal kezdődött rendezvényünk. Madách Krisztina, Pap Ákos és Sahin Péter előadásaiban a folyadékterápiáról, az akut pancreatitis táplásterápiájáról és a rövid bél szindrómás betegek enterális és parenterális táplálásáról hallhattunk összefoglaló előadásokat. A prezentációkat gyakorlati témákat felölelő kerekasztal beszélgetések követték, amelyen nagy örömünkre igen sok fiatal kolléga vett részt.

A FIGAFUT futóverseny most sem maradt el. A gyönyörű napsütésben, a hullámzó Balaton partján sokan gondoltuk úgy, hogy a hosszú szakmai programra sportosan kell felkészüljünk. A futóversenyt Gyimesi György nyerte, a hölgyek közül Kürti Zsuzsanna volt a leggyorsabb.

A hivatalos megnyitót követően első blokkban a gasztroenterológia aktuális témái közül válogattunk. Rácz István a svfüggő kórképekről, Madácsy László az operatív endoszkópia lehetőségeiről, valamint Tánczos Krisztián a masszív vérzések intenzív kezeléséről tartott előadást. A kora délutáni szekciót “state of the art” előadásával Lars Aabakken, az ESGE elnöke zárta, aki aterápiás endoszkópos lehetőségekről és az ERCP gyakorlati oktatásáról beszélt. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Aabakken professzor úr elfogadta meghívásunkat és együtt ünneplte velünk a jubileumi kongresszust.

Hagyományainkhoz híven a blokkokat interaktív esetbemutatások követték. A pénteki nap legjobb fiatal előadója Szalai Milán lett. Az esti szimpóziumot és az ünnepi vacsorát megelőző poszter szekcióban Tóth Ildikó esetbemutatása bizonyult a legjobbnak. A meghídetett játékunk sikeres megfejtői közül Balla Edit kapta a fődíjat.

Az ünneplés jegyében, a pénteki vacsora a FIGAMU múltját képekben bemutató impozáns rövidfilmmel indult, melyet a korábbi elnökök beszéde követett. Ezután az ünneplés kötetlen formában folytatódott.

A szombat délelőtt igen változatos és egyben nagy érdeklődésre számot tartó szimpóziumokkal és az endoszkópos oktatás kérdéseivel foglalkozó kerekasztal beszélgetéssel telt. Később a gyulladásos bélbetegségek korszerű megközelítése és kezelése témakörben Banai János, Szepes Zoltán, Besznyák István, Szamosi Tamás, Palatka Károly és Lestár Béla tartottak átfogó előadásokat. Az ezt követő esetismertetések legjobb előadója Pálinkás Dániel lett. A szombat délutáni poszterszekciót Balla Edit esetbemutatása nyerte. A Ferring Kft “legjobb IBD absztrakt” különdíját Visnyei Zsolt kapta.

A vasárnapi napon, a hagyományokhoz híven, a FISESZ-szel közös blokk következett amely során a hasnyálmirigy betegségek sebészeti és gasztroenterológiai kérdéseit vitattuk meg. A meghívott előadók Szepes Attila, Oláh Attila,Czakó László és Nehéz László voltak.A legjobb fiatal előadó Illés Dóra és Ónody Péter voltak.

A rendezvény az értékes szakmai tartalom és a regisztrált résztvevők magas száma miatt ismét kiemlkedő volt. Az eseményt számos gyógyszer-és műszetechnikai cég, valamint egyéb kiállító támogatta , így hozzájárultak a kongresszus sikeres lebonyolításához.

Reméljük minden résztvevő jól érezte magát, és egy kis kitekintést nyerhetett az országban dolgozó fiatalok munkájára, lehetőségeire.

Jövőre nagy szeretettel várunk ismét mindenkit!

FIGAMU IX. kongresszusa

FIGAMU IX. kongresszusa

2014. április 4-6. között került megrendezésre a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) éves konferenciája Balatonalmádiban, immáron kilencedik alkalommal. A FIGAMU IX. Kongresszusát ismét a Fiatal Sebészek Szekciójának (FISESZ) II. Kongresszusával együtt tartottuk meg. A két rendezvény párhuzamos lebonyolításával a tavaly megkezdett gyakorlatot folytattuk, ezáltal lehetőséget biztosítva a társszakmák munkájának további közeli megismerésére, valamint a szakmai és baráti kapcsolatok elmélyítésére.

A konferencia pre-meeting formában „A colonoscopia új világa” címmel, egész délelőttöt betöltő elméleti és részben gyakorlati képzéssel indult. Ebben az alsó tápcsatorna diagnosztikájában alkalmazott új endoszkópos képalkotó lehetőségeket ismerhettük meg.

A hagyományosan megrendezett FIGAFUT jótékonysági futást és a hivatalos megnyitót követően az első szakmai blokkban a leggyakoribb és jelentőségük alapján kiemelt sürgősségi emésztőszervi kórképek kerültek bemutatásra. Az előadásokat rendhagyó módon közösen, egy fiatal és egy tapasztalt kolléga együtt, egymást kiegészítve és magyarázva tartották meg. A másik főtéma a gyermekgyógyászat és a felnőtt gasztroenterológia közös vonatkozásait, kérdéseit és kihívásait mutatta be. Az előadásokat itt is tandem módon, egy gyermekgyógyász és egy felnőtt gasztroenterológus közösen adták elő. A hagyományteremtő közös gasztroenterológus-sebész blokk idei témája a felső tápcsatorna daganatos megbetegedéseinek diagnosztikus és kezelési stratégiája volt. Az összefoglaló előadások mellett, a Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinikáról közvetítve, élő endoszkópos demonstrációt is láthattunk.

A beküldött értékes absztraktok nagy száma miatt a blokkonkénti esetismertetéseken kívül, két külön szekció formájában, poszterek is bemutatásra kerültek.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat és a kongresszuson vendégül láthattuk Rainer Schöfl professzor urat Linzből (Ausztria), a nemzetközi gasztroenterológiai és endoszkópos élet egyik közismert és kiemelkedő szaktekintélyét, aki a kongresszus fénypontjaként „state of the art” előadás formájában az operatív endoszkópia alsó tápcsatornai lehetőségeit ismertette.

A kongresszus során a világszerte ismert és egyre népszerűbb, egyesült államokbeli magyar startup cég termékének, az internetes előadás-készítő szoftver, a Prezi bemutatójára és oktatására is sor került.

Az idei évben a közgyűlés keretein belül új vezetőséget és elnökséget választottunk. A leköszönő vezetőségi tagok – Pár Gabriella, Dubravcsik Zsolt és Szijártó Attila – kiemelkedő munkájáért külön köszönettel tartozunk.

A kettős rendezvény nemcsak az értékes szakmai tartalommal, hanem a résztvevők számával is kimagaslott, mivel a két kongresszuson együttesen regisztrált résztvevők száma 520 felett volt.

Az eseményt számos gyógyszer- és műszertechnikai cég, valamint egyéb kiállító és szponzor támogatta, melyek anyagi segítségükkel nagyban hozzájárultak a kongresszus sikeres lebonyolításához.

A hagyományosan kitűnő szervezésért hálás köszönettel tartozunk a Mis&Bos Rendezvényszervező Kft-nek.

FIGAMU VIII. kongresszusa

FIGAMU VIII. kongresszusa

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja idén immáron nyolcadik alkommal rendezte meg éves konferenciáját 2013. április 12-14. között Balatonalmádiban közel 200 résztvevővel. A rendezvény elsődleges célja a fiatal gasztroenterológusok illetve a gasztroenterológia iránt érdeklődők számára lehetőséget nyújtaniaz egymás közötti, valamint a gasztroenterológia és annak határterületeinek elismert képviselőivel való eszmecserékre, kérdésfeltevésekre, kapcsolatteremtésre.

A kongresszus fő témái idén az endoszonográfia, a táplálásterápia, valamint a gasztroenterológia és várandósság határterületei voltak. Külön örömünkre szolgált, hogy a rendezvényhez a Fiatal Sebészek Szekciójának (FISESZ) első kongresszusa is csatlakozott mintegy 200 résztvevővel, melynek kapcsán egy közös szekcióban az epeúti betegségek multidiszciplináris ellátása is megvitatásra került. Időközben az előadók által a rendelkezésünkre bocsátott előadásanyagok pdf formátumban a honlapunkra is felkerültek, csakúgy mint a rendezvényről készült fényképek, melyek a www.figamu.hu címen érhetők el, jó böngészést kívánunk! A közönség által az egyes szekciók legjobbnak ítélt esetismertetések előadóinak külön gratulálunk, így Dr. Theisz Jánosnak, Dr. Bogsch Borbálának, Dr. Szász Norbertnek és Dr. Visnyei Zsoltnak.

A kongresszus hivatalos megnyitója előtt délelőtt az előzetesen regisztrált résztvevőkmanometriás és kapszula-endoszkópiás tréningen is részt vehettek, melyek a visszajelzések alapján igen hasznosnak bizonyultak.

Köszönjük mindannyiótoknak az aktív résztvételt mind a szakmai, mind pedig a társasági programokban. Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést kívánunk és találkozunk jövőre újra Balatonalmádiban, 2014. április 4-6. között!

FIGAMU VII. kongresszusa

FIGAMU VII. kongresszusa

2012. március 30-április 1. között került megrendezésre a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) hetedik kongresszusa, ezúttal a hagyományokat megszakítva, új helyszínen Mezőkövesden, a Balneo Zsory Thermal & Wellness Hotelban, 169 regisztrált résztvevővel. A kongresszus fővédnöke Prof. Dr. Wittmann Tibor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke volt.

A kongresszusnak idén 3 fő témaköre volt, melyek a gasztroenterológia és a sebészet, az intenzív terápia és az onkológia határterületeit célozták meg. A hagyományokhoz híven minden témakörben elsőször a “state-of-the art” előadásokat hallgathattuk meg a szakma elismert képvielőitől, majd azokhoz a FIGAMU tagok által beküldött esetismertetések kapcsolódtak. A közönség által a legjobbnak ítélt, az egyes támákhoz kapcsolódó  esetismertetések előadói a rendezvény szponzorai által felajánlott hazai kongresszusi részvételt nyertek, így Dr. Dede Kristóf (Budapest), Dr. Farkas Klaudia (Szeged), Dr. Czepán Mátyás (Szeged) és Dr. Valovics Ferenc (Esztergom).

Március 31-én ismételten sor került közgyűlésre, melynek keretein belül a két év elteltével új FIGAMU vezetőségválasztás történt, az új vezetőség elnöke Dr. Pák Péter, titkára Dr. Gecse Krisztina, tagok Dr. Pár Gabriella, Dr. Szőnyi Mihály, Dr. Horváth Miklós, Dr. Schafer Eszter, Dr. Dubravcsik Zsolt, Dr. Hritz István és Dr. Szíjártó Attila; tiszteletbeli elnök Dr. Bajor Judit. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a kongresszus felkért előadóinak a színvonalas előadásokért, a fiatal kollégáknak a tanulságos esetbemutatásokért, a rendezvény támogatóinak és nem utolsó sorban a Mis&Bos Kft-nek az esti jóhangulatról is gondoskodó kiváló szervezésért.

FIGAMU VI. kongresszusa

FIGAMU VI. kongresszusa

2011. április 8-10. között került megrendezésre a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) hatodik kongresszusa immár hagyományszerűen Balatonalmádiban, 209 regisztrált résztvevővel. Az éves találkozó elsődleges célja a fiatal gasztroenterológusok számára lehetőséget biztosítani az egymás közötti, valamint a szakterület elismert képviselőivel való megbeszélésekre, kapcsolatteremtésre.

A kongresszusnak idén 4 fő témaköre volt, nevezetesen az endoszkópos képzés keretein belül a “Polypok, polypectomia a gyakorlatban”, valamint a “Sárgaság”, a “Gasztroenterológiai és háziorvoslás határterületei” és a “Vékonybél” szekciók. Mind a négy fő témakör blokkja két részből állt, az elsőben a témák elismert szakértőinek előadásai hangzottak el, majd a második felében interaktív esetmegbeszélésekre került sor, amelyeket a FIGAMU tagok által beküldött munkákból válogatott ki idén is a vezetőség. Az endoscopos képzés kapcsán idén a polypectomia feltételeiről Dr. Herszényi Lászlótól, majd annak a felső és az alsó tápcsatornában való elvégzéséről Dr. Altorjay Istvántól illetve Dr. Lakatos Lászlótól hallhattunk. A polypectomizált betegek utánkövetéséről Dr. Orosz Péter tartott tanulságos előadást, majd pedig az ambuláns polyectomiával kapcsolatos tapasztalatokról hallhattunk Dr. Bene Lászlótól. A “Sárgaság” blokkban hallhattunk a sárgaság differenciáldiagnosztikájáról Dr. Varga Márta előadásában, az infekt eredetű sárgaságról Dr. Schuller János előadásában, a sárgaságot okozó hasnyálmirigybetegségekról Dr. Czakó Lászlótól, majd pedig ez epeúti beavatkozásokról Dr. Topa Lajostól. A “Gasztroenterológia és háziorvoslás határterületei” szekcióban nagyszerű előadást hallhattunk Dr. Podányi Beátától a gasztrointesztinális betegségek bőrtüneteiről, az emelkedett tumormarker és májfunkciós értékek helyes értékeléséről Dr. Gasztonyi Beátától, összefoglalót hallhattunk az emésztőszervi betegségek szűréséről Dr. Bálint Leventétől, majd pedig Prof. Dr. Rácz István a H. pylori eredaikáció aktuális kérdéseit foglalta össze. A “Vékonybél” szekcióban kitűnő összefoglalót hallhattunk Dr. Molnár Tamástól az IBD vékonybél érintettségéről és a veleszületett vékonybél betegségekről Dr. Vass Noémitól és Dr. Szamosi Tamástól. Izgalmas előadást hallhattunk Dr. Korponay-Szabó Ilmától a coeliakia új diagnosztikus megközelítéséről, a felnőttkori malabsorptio és maldigestioról Dr. Czimmer József előadásában, valamint bélbetegségekben fellépő hiányállapotokról Dr. Miheller Páltól.

A szombati napon immár másodízben volt lehetőség ultrahangos “hands-on” training-re kis csoportokban, összesen két ultrahang gépen, a szakmában elismertek expertek irányításával.

A közönség által a legjobbnak ítélt, az egyes támákhoz kapcsolódó esetismertetések előadói a rendezvény szponzorai által felajánlott neves, nemzetközi illetve hazai kongresszusi részvételt nyertek, így Dr. Schafer Eszter, Dr. Budai Annamária, Dr. Berényi Zsolt és Dr. Szász Norbert.

A kongresszuson immár harmadik alkalommal került megrendezésre a „FIGAFUT” jótékonysági futás összesen 18 résztvevővel, a nevezési díjakból befolyt összeget a „Bóhócdoktorok Alapítvány” javára ajánlottuk fel, a futóverseny abszolút első díjat Dr. Szőnyi Mihály nyerte.

A kongresszus fővédnöke Prof. Dr. Wittmann Tibor, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke volt.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az ultrahangos képzés tutorainak, a kongresszus felkért előadóinak a színvonalas előadásokért, a fiatal kollégáknak a tanulságos esetbemutatásokért és nem utolsó sorban a Mis&Bos Kft-nek az esti jóhangulatról is gondoskodó kiváló szervezésért.

FIGAMU V. kongresszusa

FIGAMU V. kongresszusa

2010. április 9-11. között került megrendezésre a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) ötödik kongresszusa Balatonalmádiban 211 regisztrált résztvevővel. Az éves találkozó elsődleges célja a fiatal gasztroenterológusok számára lehetőséget biztosítani az egymás közötti, valamint a szakterület elismert képviselőivel való megbeszélésekre.

A kongresszusnak idén is 3 fő témaköre volt, nevezetesen a “Gasztroenterológia és Endokrinológia határterületei”, a “Fertőző eredetű hasmenések” és az “Organikus eredetű hasmenések”. Mindhárom fő témakör blokkja két részből állt, az elsőben a témák elismert szakértőinek előadásai hangzottak el, majd a második felében interaktív esetmegbeszélésekre került sor, amelyeket a FIGAMU tagok által beküldött munkákból válogatott ki a vezetőség. A “Gasztroenterológia és Endokrinológia határterületei” blokkban hallhattunk a neuroendokrin tumorok diagnosztikájáról és tünettanáról Dr. Igaz Péter előadásában, azok terápiás lehetőségeiról Dr. Rácz Károly előadásában, majd pedig a diabetes mellitus, a metabolikus syndroma és gyakori endokrin kórképek gasztroenterológiai vonatkozásairól Dr. Bódis Beátától illetve Dr. Kovács Gábortól. A “Fertőző eredetű hasmenések” vonatkozásában az acut és a krónikus formákról egyaránt nagyszerű előadásokat hallhattunk Prof. Dr. Ludwig Endrétől és Dr. Nemes Zsuzsannától, majd Dr. Demeter Pál a probiotikumok hasmenések kezelésében való szerepéről tartott összefoglalót, melyet követően Dr. Bajor Judittól a diéta és hasmenés összefüggéseiről hallhattuk. Az “Organikus eredetű hasmenések” vonatkozásában kitűnő összefoglalót hallhattunk Dr. Tiszlavitz Lászlótól, a patológus szemszögéből, majd a gyulladásos bélbetegségek sürgősségi vonatkozásairól Prof. Dr. Banai Jánostól. A iatrogén hasmenések leggyakoribb okait és kezelését Dr. Palatka Károly foglalta össze, majd Prof. Dr. Takács Tamás a pancreatogén hasmenésekről tartott előadást.

A közönség által a legjobbnak ítélt, az egyes támákhoz kapcsolódó esetismertetések előadói a rendezvény szponzorai által felajánlott neves, nemzetközi illetve hazai kongresszusi részvételt nyertek, így Dr. Felföldi Ferenc, Dr. Török Zsófia és Dr. Schafer Eszter

 

A FIGAMU V. konferenciát megelőzően a “0. napon” hagyományteremtő jelleggel az UEGF szponzorálásában került megrendezésre a fiatal gasztroenterológus szakorvosok illetve szakorvos jelöltek képzését szolgáló endoszkópos tréning, 82 regisztrált résztvevővel. A tréning keretein belül az elméleti képzést a szakma elismert képviselői által tartott előadások képviselték, míg a gyakorlati tréningre egyrészt az erlangen modell, másrészt pedig egy ERCP szimulátor nyújtott lehetőséget.

A kongresszuson immár második alkalommal került megrendezésre a „FIGAFUT” jótékonysági futás összesen 24 résztvevővel, akik a nevezési díjakból befolyt összeget a „Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért” javára ajánlották fel, a futóverseny első díjat Dr. Kovalcsik Zsolt nyerte.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az endoszkópos képzés előadóinak illetve a modellek és szimulátorok oktatóinak, valamint a kongresszus felkért előadóinak a színvonalas előadásokért, a fiatal gasztroenterológusoknak a tanulságos esetbemutatásokért és nem utolsó sorban a Mis&Bos Kft-nek a kiváló szervezésért.

FIGAMU vezetősége

FIGAMU III. kongresszusa

FIGAMU III. kongresszusa

2008. április 04 – 06. között került megrendezésre a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának (FIGAMU) harmadik kongresszusa Balatonalmádiban 273 regisztrált résztvevővel. A már hagyománnyá vált éves találkozó elsődleges célja a fiatal gasztroenterológusok és a szakág iránt elkötelezett jelöltek számára lehetőséget biztosítani az egymás közti kommunikációra, valamint a szakmai kongresszusokon elmaradt kérdések feltételére az elismert szakértőknek. A kongresszus 3 fő témája a Funkcionális gasztrointesztinális betegségek, Hepatológia és Endoszkópia voltak. Mindhárom fő témakör blokkja két részből állt, az elsőben a témák elismert szakértői és meghívott előadók továbbképző jellegű prezentációi hangzottak el: (1) a Funkcionális GI betegségek blokkban prof. dr. Wittmann Tibor előadását dr. Illés Anita és dr. Szepes Attila előadásai követték, áttekintve a tünettan, a diagnosztika, a differenciál diagnosztika és a terápia kérdéseit; (2) a Hepatológiai blokkban dr. Tornai István, dr. Papp Mária, dr. Lukovich Péter, és dr. Nagy István adtak elő; (3) az Endoszkópia blokkban prof. dr. Papp János, dr. Madácsy László, dr. Orosz Péter és dr. Demeter Pál voltak a meghívottak. A témakörök szerinti blokkok második részében interaktív esetmegbeszélésekre került sor, amelyeket a FIGAMU tagok által beküldött munkákból válogatott ki a vezetőség. Mindezen túl poszter szekció is megrendezésre került Gyulladásos bélbetegségek (IBD) témakörben. Az interaktív esetmegbeszélések közül a hallgatóság szavazatai és az elismert szakértőkből álló zsűri döntése alapján kiválasztott legjobb előadók egy-egy kongresszusi részvételi támogatást nyertek a szakma jelentős hazai illetve nemzetközi találkozóira. (1) A Funkcionális GI betegségek blokkban meghirdetett a Janssen-díj nyertese dr. Gecse Krisztina (Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika); (2) a Hepatológiai blokkban a Roche-díjat dr. Szombati Andrea (Szent László Kórház, Budapest) vehette át; (3) az Endoszkópia blokkban meghirdetett Nycomed-díjat dr. Szepes Zoltán (Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika) kapta. Az IBD poszter szekcióban meghirdetett Ferring-díjat dr. Vass Noémi nyerte (Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ). A konferencia keretei között Magyarországon első ízben került megrendezésre egy egynapos endoszkópos tréning hazai vezető endoszkópos expertek (dr. Bene László, dr. Demeter Pál, dr. Gyökeres Tibor, dr. Madácsy László, dr. Nagy Ferenc, dr. Orosz Péter, dr. Pécsi Gyula, prof. dr. Rácz István) irányítása alatt egy bioszintetikus sertésmodellen (Erlangen) lehetőséget adva Olympus eszközökkel és tartozékokkal a vérzéscsillapítás különféle technikái és a polypectomia gyakorlására a problémák átbeszélésére. A video endoszkópos képanyagról DVD felvétel készült, amely interneten a későbbiekben megtekinthető. Az első nap végén került sor a Magyarországi NOTES Munkacsoport tájékoztató megbeszélésére dr. Lukovich Péter és dr. Czimmer József vezetésével.

A konferencia záró napján közgyűlésre és FIGAMU vezetőségi tisztújításra is sor került. A közgyűlés újonnan megválasztott vezetőségi tagjai: dr. Czimmer József (Pécsi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika), dr. Dezsőfi Antal (Semmelweis Tudományegyetem, I. sz. Gyermekklinika), dr. Erőss Bálint (Szent János Kórház I. sz. Belgyógyászat, Budapest), dr. Gecse Krisztina (Szegedi Tudományegyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika), dr. Miheller Pál (Semmelweis Tudományegyetem, II. sz. Belgyógyászati Klinika), dr. Pák Péter (Vaszary Kolos Kórház, II. sz. Belgyógyászat, Esztergom), dr. Pár Gabriella (Pécsi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika), dr. Szamosi Tamás (Állami Egészségügyi Központ, Budapest) és dr. Virányi Zsolt (Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Kecskemét). Az elnök dr. Czimmer József, a titkár dr. Virányi Zsolt lett. A FIGAMU-ért tett érdemei alapján tiszteletbeli elnöki cím megszavazására került sor dr. Bajor Judit számára (Baranya Megyei Kórház, Pécs).

Roche pályázat nyertese – részvétel az EASL konferencián: Szombati Andrea

Altana pályázat nyertese – részvétel az Endo Club Nord konferencián Hamburgban: Szepes Zoltán

Ferring pályázat nyertese – részvétel az ECCO konferencián: Vass Noémi

Janssen pályázat nyertese – részvétel az UEGW-n: Gecse Krisztina

FIGAMU II. kongresszusa

FIGAMU II. kongresszusa

A Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportjának II. Kongresszusát 2007. március 30-április 1 között Kecskeméten rendezte. A rendezvényen 226-an, főként fiatal gasztroenterológusok, belgyógyászok, sebészek, rezidensek vettek részt. A tudományos program első napján a fő téma a vékonybél volt. Immunológus, gyermekgyógyász, gasztroenterológus és infektológus előadók beszéltek a vékonybél betegségeiről, majd a mindig nagy érdeklődést kiváltó interaktív esetismertetések következtek. A legjobb előadónak járó Ferring díjat ebben az évben Veres Gábor gyermekgyógyász nyerte, aki részt vehet az ECCO 2008-as kongresszusán. Másnap onkológiai témák következtek, hallhattunk a GEP tumorokról, vastagbél tumorról, hasnyálmirigy daganatokról. Az esetismertetés díját, melyet a Sanofi cég ajánlott fel (hazai onkológiai kongresszusi részvétel), a hallgatóság és a bírálóbizottság Papp András sebész kollégának ítélte. A délutáni programban gasztrointesztinális vérzések témakörben következtek előadások, szó volt a varix és nem varix eredetű vérzésekről, alsó tápcsatornai vérzésekről és a sebészi ellátás lehetőségeiről. Az esetismertetések közül ketten is kiérdemelték az Altana cég díját, Horváth Miklós és Szőnyi Mihály utazhattak a hamburgi EndoClub Nord Kongresszusra. A vasárnapi vegyes témájú előadások nyertese Szamosi Tamás lett, aki a FIGAMU Alapítvány jóvoltából az MGT kongresszusán vehetett részt. Hepatológiai témájú munkák ebben az évben a poszter szekcióban kerültek bemutatásra, itt Szíjártó Attila sebész kolléga bizonyult legjobbnak, elnyerve ezzel a Roche cég díját, EAGE konferencián való részvételt. A szakmai előadások mellett idén is nagy sikert aratott Mosonyi Tamás „kommunikációs tréningje”, mely az orvos-beteg kapcsolatról szólt.

A tudományos program után lehetőség volt a szórakozásra, kikapcsolódásra is. Első este „Gengszter party”, a másodikon ökörsütés és folklór program tette emlékezetessé a rendezvényt.

 

Roche pályázat nyertese – részvétel az EASL konferencián: Szíjártó Attila

Altana pályázat nyertese – részvétel az Endo Club Nord konferencián Hamburgban: Szőnyi Mihály, Horváth Miklós

Ferring pályázat nyertese – részvétel az ECCO konferencián: Veres Gábor

Sanofi pályázat nyertese – részvétel hazai onkológiai konferencián: Papp András

FIGAMU pályázat nyertese – részvétel hazai konferencián: Szamosi Tamás

FIGAMU I. kongresszusa

FIGAMU I. kongresszusa

A Fiatal Gasztroenterológusok Munkacsoportja (FIGAMU) 2006. március 31-április 2 között rendezte I. Kongresszusát Harkányban. A rendezvényre 227-en regisztráltak. A tudományos program első napján fő téma a GERD volt. Lonovics János nyitó előadását Király Ágnes, Rosztóczy András és Wittman Tibor előadásai követték, áttekintve a diagnosztika, differenciál diagnosztika és terápia kérdéseit. Az összefoglaló előadásokat interaktív esetismertetések követték, a hallgatóság aktív közreműködésével. A legjobb előadó, Róka Richárd, az Altana Pharma díját nyerte, kongresszusi támogatás formájában. Másnap hepatológia témák következtek, Hunyadi Béla és Pár Gabriella a krónikus hepatitisekről adott elő, Garamszegi Mária az ERCP vizsgálat indikációjáról és szerepéről beszélt. Az interaktív esetmegbeszélések itt is a nagyszámú hallgatóság aktív részvételével zajlottak. A hepatológiai téma díjazottja Horváth Miklós lett, a Roche cég kongresszusi támogatását elnyerve. A délután témája a gyulladásos bélbetegségek voltak. Beró Tamás, Bene László és Miheller Pál előadását hallhattuk, áttekintve az IBD terápiáját és a betegek gondozásának gyakorlati kérdéseit. A legjobb előadónak járó díjat Pancsira Henriettnek a Ferring cég képviselője adta át. A poszterpályázat díját Pák Péternek ítélte a hallgatóság. A vasárnapi programot Mosonyi Tamás előadástechnikai tréningje nyitotta, majd sor került a FIGAMU közgyűlésére. Elfogadásra került a megbízott vezetőség beszámolója és megalakult a 2 évre megbízott új vezetőség, melynek megválasztott tagjai: Bajor Judit, Czimmer József, Felföldi Ferenc, Juhász Márk, Lomb Zoltán, Miheller Pál, Papp Mária, Pár Gabriella, Rosztóczy András, Virányi Zsolt. Az elnök Bajor Judit, a titkár Juhász Márk lett. A tudományos program mellett a pénteki napon nagysikerű kubai est,  szombat este pedig borkóstoló tette emlékezetessé a rendezvényt.

Roche pályázat nyertese – részvétel az EASL konferencián: Horváth Miklós

Altana pályázat nyertese – részvétel az Endo Club Nord konferencián Hamburgban: Róka Richárd

Ferring pályázat nyertese – részvétel az ECCO konferencián: Pancsira Henriett

FIGAMU pályázat nyertese – részvétel hazai konferencián: Pák Péter

bottom of page